Τι προσέχουμε όταν μαζεύουμε τις ελιές;

Τι προσέχουμε όταν μαζεύουμε τις ελιές;

Η συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς αρχίζει όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει. Η πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου μας δίνει το πολύτιμο αγουρέλαιο, που εχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ η καθυστερημένη συγκομιδή μας δίνει ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Όταν μαζεύουμε τις ελιές, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.